Mireasă pentru fiul meu

Viitoarele mame nu ascultă doctorii şi aleg să nască prin cezariană

0

În ultimii ani, nașterea prin cezariană a devenit populară în maternitățile din România. Doctorii sunt îngrijorați din cauza numărului nașterilor prin cezariană care crește pe zi ce trece, iar aceștia sunt obligați să atenționeze viitoarele mămici, deoarece după două astfel de nașteri pot apărea complicații grave asupra corpului lor.

În Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, nașterea prin cezariană a depășit procentajul de 50%, iar acest lucru poate avea repercusiuni grave. Femeile ignoră vorbele doctorilor și continuă să nască prin aceeași metodă, chiar și atunci când cezariana nu este impusă, dar există și femei cu noroc, precum Mariana Cora, care a ajuns la a cincea cezariană, fără a avea leziuni permanente.

„Ştiam (n.r. de pericol), dar am avut nădejde în bunul Dumnezeu că o să fie totul bine şi a fost bine până la capăt. Mi s-au mai prezentat şi la primele cezariene, mi s-a spus că pot să fie riscuri, ruperea uterului sau ceva, dar a fost bine,” a declarat Mariana Cora.

„Eram convins că după extragerea fătului va fi necesară histerectomia din necesitate prin complicaţiile hemoragice în special. Neaşteptat, situaţia locală a fost bună, nu mă aşteptam nici să fie un făt cu greutate atât de mare,” a explicat Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi.

Deși recuperarea după cezariană este de două ori mai grea decât cea naturală, femeile preferă în continuare să se expună unui risc inutil din cauza faptului că majoritatea au avut o primă naștere naturală dureroasă și aleg ca următoarea să fie prin cezariană.

„În general, femeile explică faptul că doresc să aibă o naştere în absenţa travaliului, în absenţa contracţiilor, în absenţa durerii în perioada naşterii. Incidenţa operaţiiilor de cezariene în momentul de faţă la maternitatea „Cuza Vodă” este de 50 la sută, cererea femeilor pentru această intervenţie este mare, dar ele trebuie să înţeleagă că trebuie să nască în maternităţi dotate”, a declarat Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii „Cuza Vodă” Iaşi.

Lipsa dotărilor necesare maternității  „Cuza Vodă” din Iași a dus la complicații pentru 30 de femei care au născut prin cezariană, singura lor șansă la viață în urma intervenţiei fiind extirparea uterului şi imposibilitatea de a mai avea copii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata